Start Aalborgjoller Optimister ledsagerbåden Wayfarerjollen

Aalborgjollen

Aalborgjollen er konstrueret som "øvelsesbåd for søspejdere" i 1929 af Aage Utzon, søspejderfar fra Aalborg. Utzon er kendt som spidsgatterspecialist, og stod bag et utal af konstruktioner; bla. i de traditionelle "kvadratmeter-klasser". Han er desuden far til arkitekten Jørn Utzon, som også slog sine folder blandt søspejderne i Aalborg.

Forbilledet var Limfjordens traditionelle sjægter, og fra starten havde jollen 135 kg indvendig ballast ligesom sjægterne. I 1940 blev jollen anerkendt som obligatorisk øvelsesbåd for søspejdere i DDS. Senere, i 1959 blev kølarrangementet ændret, således at den indvendige ballast blev erstattet af en dybere og tungere kølskinne af jern.

Om en af detaljerne i den gennemtænkte konstruktion skriver konstruktøren: NB: Ringdækket er således indrettet at rorgængeren ved krængning bliver våd først og således bliver averteret først af de ombordværende.

Jollens solide konstruktion og dens form forener sødygtighed og stor stabilitet og Aalborgjollen bjærger sig særdeles godt i hårdt vejr. Den skal sejles rundt i vendingerne, har stor afdrift på kryds og er ikke særlig hurtig.

Aalborgjollen er klinkbygget i træ med spidsgat. Den er åben, synkefri og sejles af en besætning på min. 2 mand og max 600 Kg.

Længden er 5,34 m (17 fod), bredden er ca. 1,8 m, dybgangen er 0,76 m og jollen er forsynet med ca. 200 kg langkøl.

Sprydriggen omfatter storsejl (8,35 m²), fok (2,76 m²), genua (3,75 m²) og topsejl (3,75 m²).

Søtroppen råder over fire Aalborgjoller: Stormfuglen, Tjaldur, Wildanden og N N Y (No Name Yet).